Støtteordninger?

STØTTE TIL INSTALLASJON AV SOLCELLE ANLEGG?

Vi  har ved flere anledninger blitt spurt, av kunder, om det finnes direkte  støtteordninger for installasjon av solcelle paneler i Spania,  i form av investeringsstøtte. Da vi svarer nei til det, stiller de seg  undrende til det, fordi det har de lest i avisen.

Det  har vært norske journalister som har skrevet om direkte støtte midler  til slike investeringer. Nå  ser jeg enkelte leverandører reklamerer med inntil 40%  investeringsstøtte til private husholdninger, og setter det opp i en  kalkyle hvor dette legges inn. Problemet er bare at disse midlene ikke  eksisterer. Om dette gjøres for å  villede mulige kunder, eller om det er av ren uvitenhet, vites ikke,  men det blir like feil uansett.

Nilsen  Multiservice S.L. startet med installasjon av solcelle paneler så fort  som Real Decreto de Autoconsumo kom i 2018, og har i denne  tiden prøvd å holde seg ajour på de regler og normer som gjelder. Uten  at det har gjort oss til noe orakel på feltet.

Det  som i alle fall gjelder i dag er en Resolution av 27 september 2021,  fra Grenalidat Valenciana,  som ble offentliggjort 4 oktober 2021. Denne åpnet for søknader etter  10 november, altså for 5 uker siden. Dette programmet er åpent til 31  desember 2023, eller så lenge pengene varer.

I henhold til denne resolusjonen  er det avsatt i overkant av 42 millioner Euro til fornybar energi. Det er delt inn i 7 forskjellige program.

 De fire første er bedrifter som ansees viktig for økonomien, men der åpnes det også for «ikke kommersielle  bedrifter» å søke.

 Det er ett program for «magasinering av energi» i eksisterende anlegg, etter gitte kriterier.

 Et program for oppgradering av anlegg i boligkomplekser for eldre (tercer edad), og sluttelig  et program for fototermica i felleseier (solgangere).

 Det er ikke avsatt en eneste Euro til direkte støtte til privathusholdninger.

 Men  det betyr ikke at det ikke er støtteordninger ute og går,  men de er indirekte. Altså som en rabatt på skatt og avgift. Det er ene  i eiendomsavgiften IBI. Denne skatten er kommunal, og rabatten er  forskjellig fra kommune til kommune. Eksempelvis er det ingen rabatt i  Altea og La Nucia, mens det er 40%  rabatt i Alfas. I Santa Pola er den samme rabatten 50%.

 Det  neste er skattefradrag. Det forutsetter at huseier er skattepliktig til  Spania, og betaler inntektsskatt (IRPF). Jeg vet ikke hvordan dette  fradraget beregnes, men maks skattelette er  1.500,- Euro. Dette er en regional ordning som gjelder hele Comunidad  Valenciana,, uansett hvilken kommune man bor i. De aller fleste  utlendingene som har bolig i Spania, er skattemessig bosatt i sitt  opprinnelsesland, og får dermed ikke noen glede av  denne ordningen.

Forrige
Forrige

Det grønne skiftet.

Neste
Neste

Nok et solcelleanlegg levert